12-04-05

Initialising Earth...

http://worldwind.arc.nasa.gov/

WorldWind 1.3 heet het ding, en het komt straight van de NASA. Het is een download van tegen de 180 mb en je hebt er 2 gig vrij voor nodig op je harde schijf, dus 't is nog niet dadelijk voor Jan met de pet en z'n opgewerkte pentium 2, maar het ding is wel vrij imposant.

Nu val ik niet vlug achterover van nieuwe dingen op poetergebied, meestal vind ik de nieuwste snufjes maar zozo en denk ik bij mezelf iets in de trant van, ja we wisten al wel dat zoiets kon, 't zou gaan tijd worden en eigenlijk trekt het nog niet op veel . Dat komt ervan als je te lang in de business zit, je kijkt nergens meer van op, want je wordt dagelijks platgebombardeerd met superlatieven over grote doorbraken, coole gadgets en vernieuwende oubolligheid. Sure, d'r was een tijd dat ik ook nog naar de krantenboer snelde om het nieuwste nummer van Computer Arts vast te krijgen omdat er een preview in stond van de nieuwe Photoshop. Of een titel als "Flash 4 finally Unveiled". En dan kon je je beginnen opgeilen aan alle opgeklopte revoluties in softwarekoekjesland.
Ik ben ondertussen een saaie zeurkous geworden, maar al die boekskens staan nog altijd vol van knievallen voor softgiganten. Tja, wie adverteert er ook in die bladderkens. Maar serieus, iedereen met iets minder zand dan de Sahara in zijn ogen moet ondertussen toch in de mot hebben dat bv Adobe al jaren aan 't aanmodderen is, dat Macromedia alleen maar soft maakt in functie van het naar zich toehalen van heel de contentmarkt, maar dat al die producten uiteindelijk een vrij low level troep is dat van bugfix naar bugfix verdersukkelt naar nóg meer marktdominantie. Nu ik gebruik al die dingen graag omdat er gewoon niks beter te vinden is en omdat je als kleine zelfstandige ook moet denken aan uw eigen marktpositie, dus werk je met 'standaard tools': Ik vind alle Open Source toestanden en Linux enzo geweldig als idee en meestal ook de resultaten ervan, maar ik moet gewoon 1 vertrouwde workkit hebben om zo rap mogelijk tegemoet te komen aan de alsmaar hogere eisen van de alsmaar slechter betalende klant. It's not an option, heet dat dan, maar dwing me asjeblief niet om over mijn lippen te krijgen dat Flash 'fantastisch' is, of dat Photoshop het einde is voor beeldbewerking. U vindt de NMBS toch ook niet het einde, wel? Zoek maar 's iets anders dat met treintjes rijdt, als je om negen in Brussel moet staan...

Maar de NASA dus. Men heeft daar blijkbaar besloten om effen te investeren in iets dat niet dadelijk kan ontploffen en toch wat indruk maakt op de consumerende goegemeente. Je start het programma op & dan krijg je dus die status-mededeling 'Initialising Earth...,
Nu, ik doe dat soms ook, voor iets als zo'n superdeluxe zelfgefabriceerde Web-editor voor het aanmaken van CV's, daar was ik net mee bezig voor een klant, het ding blinkt langs alle kanten en het werkt perfect ('k mag toch ook al wel's wat opscheppen zekers)

Soit, ik doe dat dus soms ook, zo'n mededeling geven aan de gebruiker, eigenlijk is dat dan om de tijd te vullen die ik nodig heb om mijn variabelen van de server geladen te krijgen, maar je noemt dat dan 'Intialising CVeditor...', dat klinkt wat ingewikkelder dan 'loading variables' en eigenlijk klopt het nog ook want zonder die variabelen zegt het ding prut.

Maar 'Initialising Earth..'???

Wel, ik heb die volle 180 mb 's gedownload en het ding laten draaien en zowaar, ik ging plat op me...
Jongens, jongens: je krijgt als het ding opgestart is ons bolleke aarde op je scherm, een beetje zoals die ballon waar Chaplin mee speelt in The Great Dictator en je kan er dus ook aldus mee spelen, draaien naar alle kanten enzo, enfin, als je ooit heimwee krijgt naar je wilde jaren toen er nog van alles illegaals was om u king of the world te doen voelen: this is it

.

Wat het ding doet is via een netwerk van servers satelietbeelden van waar ook ter wereld in close-to-real-time downloaden op uw poeterke. Je kan er bijna '24' mee gaan spelen en terroristen uit uw kiekenkot halen. Echt hoor: je typt Kessel-lo in als zoekterm, wacht efkens tot die place to be uit de database wordt gehaald, je klikt op GO en oepediefloep bolleke aarde draait fullscreen tot je 90 km boven Kessel-lo staat. Verander die 90 in 9km en je gaat in een adembenemende descent stijl omlaag tot je zoiets krijgt als de afbeelding bij dit geleuter.

Er zijn natuurlijk nog veel vijven en zessen bij en uiteindelijk is het toch nog wat teleurstellend van kwaliteit misschien, de netwerken gaan gewoon nog niet rap genoeg om hogere resoluties door te zenden, dus het echte werk blijft nog efkens voorbehouden aan de heren sjarels die achter de knopkens zitten.
Maar het geeft je wel hetzelfde gevoel als het elan waar die people in high places al jarenlang op leven en naar handelen. Hier is het, zo goed als live op uw scherm, alles waar u niet van wakker ligt, inclusief bosbranden, tsunami's, ozongaten, overbevolking, megadroogte en de Chinese muur om naar te gapen. Lekker klein, behandelbaar, dus het is weer zoals in dat liedje van Tom Waits als ie rond closing time overtuigd en ladderzat debiteert:

"Watch me skating across an acre of linoleum... i know i can do it ... i'm in total control"

Niks aan te doen,alle gezeur daargelaten en voor 1 keer geef ik het toe: dit verandert uw wereldbeeld grondig en onmiddelijk. Downloaden dat ding, pak uw nieuwste computer maar terug efkens van uw muisklevende kinders af, zwier d'r twee gig aan Sims ofzo af en bekijk het 's. Als je goed kijkt en een prutske langer dan in surf mode nadenkt zie je meteen in waarom we dringend nog meer poeters en vooral véél betere soft moeten hebben. Want we kunnen dat bolleke nu al wel initialiseren, maar we staan nog mijlenver van het beheersbaar maken van alle rommel die we d'r dagelijks bij opgooien.

03:37 Gepost door dv | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.