05-09-06

Bon, ça suffit.

Het moge dan zo wezen dat elk tijdsgewricht de filosofie krijgt die het verdient, een filosofie dan in de zin van 'min of meer systematisch uiteengezet en reproduceerbaar gedachtengoed dat in dát tijdsgewricht een aantoonbare invloed heeft tot ver buiten de grenzen van het strict academisch-filosofische', dat mag dan onvermijdelijk zo zijn, én het is geweten, we leven in interessante tijden, we durven al bijna niet meer boe zeggen uit schrik dat er iemand anders in de zaal zit die misschien iets heeft van, nu, mij best allemaal, maar sorry hoor, het moet mij nu al op voorbarige manier van het hart, die rommel van Badiou, ik moet dat niet, ik vind dat dikke prul en bovendien nog gevaarlijke prul ook.

Ik zat daarnet rustig in mijn zeteltjeuit Badiou.Infinite thought (ISBN 0-8264-7929-4) zijn toespraakje gehouden in Sydney in 1999 te lezen, in Engelse vertaling weliswaar want ik heb die teksten in die taal nodig om op de Werf tot mortel te vermalen. Jongens wat een pietluttige reactionaire nonsens dat is, ik dacht het eerst nog wat grappigjes te houden met wat badkamerverzen ertussen, maar dit is gewoon te erg. Ik had eerder zijn boekje over Ethiek gelezen, hieronder staat daar nog ergens iets over, dat ging nog wel, maar de taal van dit pamfletje onder de titel Philosophy and Desire (Le désir de philosophie et la monde contemporaire) is gewoon die van een op hol geslagen hengst.Over Bosnië en Rwanda: 'But do not be mistaken; these events are only the first in a long series' .

Die phrase 'Maar vergis u niet', die wordt effen daarvoor nog al 's gebezigd, je kán er gewoon niet naast lezen. Waar hadden we dat ook al weer gehoord? Bush, Blair of beiden? De man doet hier zonder blozen wat hij de gehele mensheid nog aanwrijft in 'De ethiek.Essay over het besef van het Kwaad': stoppen met denken omdat dat nu eenmaal een vereiste is. In zijn branie is ie waarschijnlijk trouw aan de gebeurtenis van zijn filosofie. Oh dear.

Die gelijkschakeling van ontologie met set theorie vond ik anders wel goed gevonden, ik doe iets soortgelijks met mijn Kathedraalschemaatjes, ik bedoel maar, een tool is een tool, waarom zouden we niet, parbleu. Maar dan moet je de eigen allegorieën wel als dusdanig behandelen. In de set theorie lost de functie van Frege de paradox van Russell op, dát is het moment waar de set theorie theorie wordt, waar er een bewerking nodig is, waar het code wordt die moet lopen, en waar bijgevolg de tijd binnensluipt in de vorm van de discrepantie van de meting, een meting die zichzelf verdubbelt untsoweiter. Dat is niet niks, dat is allesbehalve het zuivere niets dat die setjes vandoen hebben.

Enfin soit, ik ben maar een dichtertje, maar dit is een fabuleuze zeef, een schietschijf voor fijnzinnige denkers uitgerust met een kaliber 45, mensen, liefste rood-rozige schermwangetjes, ik begrijp maar al te goed uw nood aan puntjes en opsomsels om u met uw vodden, uw vege lijf en uw vreselijke miserie aan vast te klampen, maar dit is een Titanic beta 0.3.1, misschien niet eens malafide maar alvast rampzalige soft waar zelfs Microsoft niks van doen mee zou willen hebben. Dit ding vaart niet naar America. Als u van het volgzame type bent, ga dan gerust efkes met uw lief naar de Bahamas, of naar Blankenberge, verstop u desnoods achter het werk of achterin bij de kinders op school, maar doe vooral niks tot deze kelk aan ons allen is voorbijgegaan.

.

23:56 Gepost door dv in 00 alles was beter | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.