18-11-06

IMAL December: ART+ GAME

art_game_mail
ART+GAME
1-5/12/2006
40 rue du Métal 1060 Brussels

 

Het videospel bestaat sinds 30 jaar. Het is een toonaangevende culturele industrie geworden waarvan de vormentaal terug te vinden is in de hedendaagse cultuur. Sommige kunstenaars bewerken de broncode van publiek gemaakte 3D spellen (bv. Quake, Unreal Tournament). Op die manier bevragen en overschrijden ze hun stilistische en narratieve clichés. Anderen maken films waarin virtuele acteurs uit videospellen figureren (bv. Machinima). Er is een stroom van verantwoorde, collectieve en kritische bedenkingen over de huidige maatschappij (bv. vrije software, altermondialisering...).
Binnen deze beweging verdraaien sommige kunstenaars de videospellen en de sociale codes die ze in zich meedragen (bv. macht, seksisme, geweld). Ze gebruiken ze als middel om een andere boodschap door te geven, maar ook om nieuwe manieren te ontwikkelen om de gebruiker te betrekken in het spel. iMAL stelt ART+GAME voor, een verkenning van de relatie tussen Kunst en Videospellen met een tentoonstelling van internationaal bekende kunstenaars, performances en concerten, lezingen en debatten, projecties van documentaire films en van Machinima.

AGENDA : LEZINGEN, CONCERTEN, VOORSTELLINGEN EN DEBATTEN

VRIJDAG 1.12
18h00 : OPENING (muziek door DMG PLANTLIFE)

ZATERDAG 2.12
16h00 : JODI
Jodi geven een uiteenzetting over hun werk met een demo performance van MAX PAYNE CHEATS ONLY en andere werken gebaseerd op videospellen sinds 1998.

20h00 : MICROMUSIC AVOND / 8BIT / GAMEBOY MUSIC MET :
Djéz
M-.-n (http://discodirt.10pm.org/)
Drumlander (Angelo Vermeulen, Louis Blackburn):DJ set met game music

ZONDAG 3.12
15h00 : LEZING + PROJECTIE 'MACHINIMA'
Xavier Larby van www.machinima.fr www.machinima.fr komt een uiteenzetting geven over Machinima, de nieuwe kunst om films te maken door in videospellen te spelen.

16h00 : LEZING 'ART EN VIDEOSPELLEN' + PROJECTIE '8 BIT MOVIE'
Isabelle Arvers is curator en 'nieuwe media' criticus, onder andere gespecialiseerd in videospellen.
Ze zal de documentaire "8 bit Movie" voorstellen, die op 7 oktober in wereldpremiere ging in het MoMA (Museum of Modern Art) te New York.
http://www.8bitmovie.com/
http://iarvers.free.fr/

18h00 : LEZING 'MUZIEK EN VIDEOSPELLEN'
Drumlander (Angelo Vermeulen en Louis Blackburn) komt praten over muziek en videospellen (8bit, gameboy music,...)

MAANDAG 4.12
20h00 : LEZING + DEBAT : DIGITALE KUNST EN CULTUUR IN BELGIË
Régine Debatty (www.we-make-money-not-art.com), "the very queen of tech art", de beroemdste webreporter (en bovendien Belgische!), doorkruist zonder onderbreking de wereld van de digitale kunsten en cultuur (festivals, tentoonstellingen, media labs, centra voor Kunst & Technologie, kunstenaarsateliers...) om ons over het beste ervan op haar druk bezocht blog te rapporteren. Eindelijk uitgenodigd in eigen land, zal zij ons een panorama geven van de situatie over Kunst, Wetenschap, Design, Technologie en Spellen buiten onze grenzen. Haar lezing zal gevolgd worden door een debat over digitale kunst en cultuur in België.

TENTOONSTELLING

Max Payne Cheats Only
JODI (DIRK PAESMANS - BE EN JOAN HEEMSKERK - NL)
Jodi, het wereldwijd bekende pioniersduo van de Net Art in 1995, werkt sinds verschillende jaren rond het herwerken van videospellen (bv. "Untitled Games", 1996-2001). Na Transmediale 2006 in Berlijn en na New York (http://rhizome.org/events/JODI/), stelt iMAL dit werk van Jodi in Brussel voor. Hier zal een interpretatie van het ultra gewelddadige spel 'Max Payne' voorgesteld worden, een interpretatie die gebouwd is op een compilatie van 'Cheats', deze "truuks" worden door de ontwikkelaars van het spel opgenomen om de spelers toe te laten uit een impasse te geraken.
"We wanted to do something that was non-aesthetically ours. No scary black blobs on jumping white backgrounds, but trying to achieve the impossible - an abstraction within the aesthetic of a game which is already set."

http://maxpaynecheatsonly.jodi.org
Meer info over Jodi : http://en.wikipedia.org/wiki/Jodi

ElectroPlankton
TOSHIO IWAI (JP)
Toshio Iwai is een van de grootste Japanse hedendaagse kunstenaars. Digitaal en multidisciplinair kunstenaar die geluid, beelden en interactiviteit bestudeert sinds begin jaren '80. Hij is waarschijnlijk een van de eerste hedendaagse kunstenaars die de wereld van de videospellen is binnengetreden om er zijn creaties vanaf 1987 voor te stellen. Daar waar deze vaak vertrouwelijk zijn gebleven of niet buiten Japan verdeeld, is dit niet het geval met ElectroPlankton dat in 2005 voor Nintendo DS in Japan, en in 2006 in Europa is uitgebracht.
Electroplankton stelt een nieuw soort spel voor, waar het er niet om gaat om te winnen of te doden: het is een ludieke, muzikale, poëtische en esthetische ervaring die de mogelijkheden van de interface van DS (styluspen en twee schermen) optimaal gebruikt.
http://electroplankton.nintendods.com/flash.html
Meer info over Toshio: http://en.wikipedia.org/wiki/Toshio_Iwai

Painstation
COLLECTIF //////////fur/// (VOLKER MORAWE EN TILMAN REIFF - DE)
Painstation is een Arcadespel voor 2 spelers waar de verliezer lichamelijk wordt gestraft. Gebaseerd op Pong, een van de allereerste videospellen, speelt Painstation op de grens tussen weerstand tegen pijn en de verslaving van de spelers. De smaak van de overwinning is des te sterker omdat zij door straf en lijden is verkregen...

The Sweet and Violent Underbelly of Game Culture
ANGELO VERMEULEN (BE) EN LOUIS BLACKBURN (CA)
Drumlander (nickname van het duo Angelo en Louis) stelt een lunapark voor bestaande uit een selectie van alternatieve underground videospellen en/of vrije software gekozen op basis van originaliteit en/of esthetische kwaliteiten. Zij zijn in zekere zin de curatoren van deze 'gamezone' die bewijst dat spellen niet alleen door grote commerciële studios worden geproduceerd. Een netwerk van verschillende spellen zal in het lunapark op een tiental computers geplaatst worden. Wie weet? Misschien zal u tegen of met de twee kunstenaars kunnen spelen.

Fijuu2
JULIAN OLIVER (NZ) EN STEVEN PICKLES (UK)
Fijuu is een audiovisuele 3D installatie waar de speler(s) muzikaal improviseren door voorwerpen te manipuleren. Fijuu2 werd volledig ontwikkeld met vrije software en werkt onder Linux.
http://soundtoys.net/toys/fijuu2
Meer info over Julian Oliver: http://selectparks.net/%7ejulian/index.php

The Social Ladder
WALTER LANGELAAR (NL)
Een installatie waar de speler zijn rivalen op een trap zonder einde achtervolgt; een parodie op de sociale ladder.
Walter Langelaar zijn website: http://www.lowstandart.net/

Machinima
Tijdens de tentoonstelling zal permanent een Machinima compilatie vertoond worden, in samenwerking met Forum des Images (Paris) en het festival Paris Cinéma.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Bezoek de website voor de openingsuren en de lastste berichten!

OPENING OP VRIJDAG 1/12 VANAF 18h00.

TENTOONSTELLING :
weekend van 12:00 tot 21:00, maandag en dinsdag van 14:00 tot 21:00.

ADRES :
Metaalstraat 40, 1060 Brussel

INKOM :
5 EURO (3 EURO korting voor werkloze, leraar, student)
Met de steun van de gemeente Sint-Gillis en de Cocof (Commission Communautaure Française)


 

11:19 Gepost door dv in prrt | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.