12-01-07

Wikileaks en het mombakkes

hourglass

Ons koningshuis kan het nu wel helemaal schudden: Wikileaks is bezig met de ontwikkeling van een een soort wikipedia waarin op onnaspeurbare wijze documenten kunnen worden gelekt en geanalyseerd. Dit vooral gericht naar onderdrukkende regimes in Azië, de voormalige Sovjet-Unie, delen van Afrika en het Midden-Oosten, maar men staat naar eigen zeggen ook open voor mensen die onethisch gedrag van hun eigen overheden/bedrijven willen onthullen. Tot dusver claimt de organisatie zo'n 1,1 miljoen documenten ontvangen te hebben van dissidente gemeenschappen en anonieme bronnen.

Men verwacht live te gaan met deze makkelijk door vrijwilligers te onderhouden web-onderzoeksinterface in februari of maart dit jaar.Zoiets roept toch onvermijdelijk ook wat vragen op, het lijkt bv. weer iets eenzijdig westers te wezen, alsof wij hier het alleenrecht op ethisch handelen hebben. Wij danken onze welvaart juist aan het blindelings verwerpen of althans tijdelijk massaal en efficient buiten haakjes zetten van elke vorm van ethisch bepaald gedrag, we verwachten, nee eisen van onze overheden dat ze de feiten op dermate overtuigende wijze kunnen verwoorden dat we er zelf in kunnen geloven, dat we het mom van ´hoe zouden we anders kunnen´ voor onze angstvallig gesloten monden kunnen houden. Met de zintuigen aldus professioneel uitgevlakt tot een eigenface halen we het einde van 2007 ook wel weer.

Het relatieve succes van acties als die van Studio Brussel laatst kan wat dat betreft daarbij enkel aantonen dat we dat goed genoeg wéten, met zijn allen, al is de kennis dan goed verstopt in de verzakkende plooien, onze hoedanigheden van propere Burgers.

Misschien moeten die hoedanigheden eerst maar ´s wat beginnen lekken.


Beluister ev.
Dorkbot Vienna #2
#####
The future of free communication - Techniques, ideas and pitfalls for
communicating (semi)anonymously.
#####
Talk by Jacob Appelbaum
#####
MP3 online:
http://www.dorkbot.org/dorkbotvienna/dorkbot-vienna-2.html

10:38 Gepost door dv in prrt | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.