29-01-07

Artefact

Feldman én Schwitters op 1 festival:  ik moet nu echt wel oud aan het worden zijn,  want men begint mijn smaak te programmeren.

Het zij zo:  Artefact in Leuven, eigenlijk moest dat Kessel-lo zijn maar ik geef toe dat de zalen in Leuven beter verwarmd zijn & zó ver is het nu ook weer niet.

 

FOR PHILIP GUSTON (Morton Feldman)
ICTUS (BE)

Voor liefhebbers van zeer lange stukken presenteert ARTEFACT Morton Feldmans maar liefst 4 uur durende 'For Philip Guston' (in 1984 gecomponeerd voor piano/celesta, fluit en slagwerk) ter nagedachtenis van deze Amerikaanse schilder. Morton Feldman (1926-1987) schreef muziek die wars is van pathos. Rust, geduld, transparantie en concentratie zijn opvallende kenmerken die dwingen tot verscherpt luisteren. Feldman werkte van moment naar moment, van de ene klank naar de andere zonder zichzelf te onderwerpen aan enig opgelegd systeem.

Over de lange duur van zijn werken zei Feldman: "Mijn hele muziekgeneratie zat vast aan muziekstukken van 20 tot 25 minuten. Bij werken die een uur of minder duren denk je aan vorm, maar na anderhalf uur wordt het een kwestie van schaal. Vorm is makkelijk, het is gewoon het opdelen in delen. Maar schaal is een heel ander verhaal. Dan moet je controle hebben op het hele stuk, het vereist een verhoogde concentratie." De gehaaste bezoeker kan de zaal stil verlaten, maar geduldige luisteraars worden getrakteerd op een onvergetelijke en intense ervaring.

fluit Michael Schmid
percussie Michael Weilacher
piano Stéphane Ginsburgh

lichtontwerp Tom Bruwier

WO 14 FEB - 20u00 - STUK LABOZAAL - 7 euro

 

 

 

URSONOGRAPHY
JAAP BLONK (NL) & GOLAN LEVIN (US)

Kurt Schwitters schokte zijn medegevangenen tijdens zijn opsluiting in een vluchtelingenkamp na WO II met hondachtige geluiden. Waarschijnlijk repeteerde hij zijn 'Ursonate', één van de grote meesterwerken uit de poëzie en muziek van de 20ste eeuw. De uitvoering van Jaap Blonk is overweldigend. Deze Nederlandse virtuoze stemkunstenaar verbluft het publiek met zijn fenomenale expressie en ongekende concentratie. De abstracte tekst wordt op speelse en magische wijze live gevisualiseerd door de Amerikaanse digitale kunstenaar Golan Levin. Hij gebruikt stemherkenning-software en technologie ontwikkeld om partituren via de computer te volgen, waarmee hij de razend snelle tekst lijkt te 'ondertitelen'. Een onweerstaanbare tour de force...

ZO 18 FEB - 15u00 & 17u00 - STUK SOETEZAAL ‚ gratis

i.s.m. Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant
in het kader van KULTURAMA

21:45 Gepost door dv in 0101 aankondigingen, | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.