22-04-07

Nieuws van KRIKRI & Matrix Leuven

De mensen van Krikri vzw laten weten:

"Aangezien er steeds meer info gevraagd werd omtrent het onderzoek dat Jelle Dierickx vorige jaar afrondde aan de Gentse Universiteit werd besloten het proefschrift online beschikbaar te stellen.
U kan "Het hoofd van Orpheus in de spiegel. Een onderzoek naar de convergentiepunten omtrent poëzie en muziek" downloaden via deze link: www.krikri.be/orpheus.

MATRIX-lezingen
Een zoektocht naar raakvlakken tussen muziek, architectuur en poëzie


Op woensdagen 25 april en 2 mei telkens van 20u tot 22u
MATRIX - Minderbroedersstraat 48, 3000 Leuven
Inkom: 2,5 Euro per lezing / 4 Euro voor de twee lezingen
Extra info op 0476/89 27 76

U hoort twee sprekers die als doorgedreven specialisten in hun vakgebied toch ook over het  nodige relativeringsvermogen beschikken om hun kennis op een heldere manier te delen met muziekliefhebbers en kunstliefhebbers in het algemeen. Beiden illustreren hun lezing met tal van kijk- en luistervoorbeelden.

WOENSDAG 25 APRIL
Jelle Dierickx
Het hoofd van Orpheus in de spiegel
Lezing over de raakvlakken tussen muziek en poëzie na 1945


Hoe is de verhouding tussen poëzie en muziek in de (westerse) recente sonore geschiedenis? Hoe zijn woord-toonverhoudingen geëvolueerd? Wat is er op dit vlak precies veranderd in de 20ste eeuw? Zijn poëzie en muziek dichte of verre familie? Is er op het grensgebied tussen die twee elementen communicatie mogelijk en op welke manier dan wel? Zijn technologie en techniek echt de bepalende factoren in dit vraagstuk? Hoe klinkt de menselijke stem dan in deze technosfeer? Kan het zijn dat het hoofd van Orpheus tegelijkertijd zingt en zwijgt?

Jelle Dierickx is doctor in de kunstwetenschappen. Van 2000 tot 2006 was hij werkzaam aan het Instituut voor Psychoacustica en Elektronische Muziek, departement Musicologie van de Gentse 
Universiteit. Momenteel is hij artistiek coördinator bij het Internationaal Festival van Vlaanderen Gent. Hij is daarnaast de bezieler van het jaarlijks internationaal krikri festival omtrent polypoëzie en nieuwe muziek te Gent (2002-2006). Hij organiseerde tevens diverse andere artistieke manifestaties, colloquia, concerten en workshops en publiceerde meer dan vijftig teksten omtrent muziek, poëzie en multimedia.


WOENSDAG 2 MEI
Sven Sterken
Muziek en architectuur na de Tweede Wereldoorlog


Muziek en architectuur onderhouden al sinds Pythagoras een bijzondere relatie. Nochtans zijn er moeilijk twee kunsten denkbaar die verder uit elkaar liggen: muziek is abstract en vluchtig, architectuur is concreet en zwaar. In deze uiteenzetting zullen we een aantal historische voorbeelden van interacties tussen beide kunsten nader bekijken, als opmaat voor een diepere blik in het werk van de ingenieur, architect en componist Iannis Xenakis (1922-2001). De lezing zal worden geïllustreerd met geluidsfragmenten en een grote hoeveelheid beeldmateriaal uit de archieven van Xenakis.

Sven Sterken is ingenieur-architect. Na studies in Gent, Parijs en Pretoria behaalde hij in 2004 een doctoraat in de architectuurgeschiedenis met een proefschrift over de ingenieur, architect en componist Iannis Xenakis. Hij is momenteel als docent en onderzoeker verbonden aan de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst (departement architectuur Sint-Lucas) en schrijft over architectuur in diverse binnen- en buitenlandse publicaties.
www.krikri.be"

 

21:14 Gepost door dv in prrt | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.