29-08-07

Dick Hillenius & the difference making a difference

 Rotsmerel_207

"Enfin al harkende meen ik dat zelfs de disparate onderdelen van mijn grote stuk vroeg of laat in één vorm kunnen. Ik probeer elke truc, herlees tien keer, probeer moed te putten uit het grote aantal bladzijden dat ik al geschreven heb, vertel in gedachten het hele verhaal achter elkaar aan, een afscheiding van mezelf die van niets weet en die ik toch mijn principe wil uitleggen. Af en toe maar weer wat hooi harken, haar kammen.

We moeten alles weten. Om te kunnen leven is zelfs de eenvoudigste levensvorm in staat om uit de omringende materialen de juiste te kiezen en op te nemen. Dat kiezen is alleen mogelijk als er onderscheid gemaakt kan worden, als herknd kan worden wat nodig is, als neutraal of afwijzend gereageerd kan wordenop wat niet nodig of schadelijk is. Met leren of ervaring heeft dit niets te doen; doordat er ooit vormen ontstonden die de eigenschap bezaten om uit de omringende veelheid van materialen diegene te halen waarmee ze zich zelf kunnen opbouwen en dus uitbreiden, voortplanten, is het leven begonnen. Ik zie voorlopig geen formeel bezwaar om deze eigenschap, het vermogen tot onderscheid, kennis te noemen. Kennis en leven zijn dus in deze zin onverbrekelijk verbonden." 

 

D. Hillenius, De functie van slordigheid, de zucht naar synthese, Openbaar college 24.11.1986, opgenomen in De Hersens een Eeierzeef, Martinus Nijhoff, Leiden 1986, ISBN 90 6890 084 6, p.32-33

09:59 Gepost door dv in prrt | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.