04-09-07

De Grote Site van de Nederlands Literatuur eindelijk uit de kosten?

Net kreeg ik een mailtje binnen van Olaf Risee van "In Letterland" zie http://www.inletterland.net/

tja,  je gaat dat moeten kopiëren en pasten want ik vertik het om daar nog codaal naar te linken. 

Of, zo ging de mail,  ik daar niet wou adverteren. Nu ja niet persoonlijk aan mij gericht, dat zou al te veel eer zijn,  ik denk dat ik maar in de brave man z'n lijst zat omdat ik 'ook iets met literatuur had' dus je weet maar nooit.
Weet hij veel wat een arme luis ik eigenlijk ben.

Nu ja daar gaat het niet om. Waar het mij om gaat is dat ie nou aan het pogen is om 'de zaken' bekostigd te krijgen via advertenties. Ik heb hier nu ook wel wat vuile was van Google hangen, maar wie gaat dát nu  ooit ernstig nemen.

Bij Olaf is het blijkbaar wél serieus.  Reklame om wélke zaken te bekostigen, vraag ik mij dan af. Want wat je achter de URL te zien krijgt is tegenwoordig, voor zover ik kan uitmaken slechts een samenraapsel van enkele xml- feeds.

Zoiets dus (euh, 20 minuten werk, ongeveer): http://www.vilt.net/Het_literaire_landschap.html

Nu, ik gebruik hier, op deze blog, ook de feeds van De Contrabas en van De Brakke Hond omdat ik vind dat die mensen daar tijd en geld instoppen, een redactie draaiende houden en regelmatig artkels produceren die op zijn minst het lezen waard zijn. Ik bedoel: web 2.0 zit zo ineen dat als iedereen wat doorverwijst naar wat ie degelijk vind, het degelijke een beetje zou moeten bovendrijven, vanzelf. Enfin, dat is tenminste de hoopvol gestemde gedachte. 

Ik bedoel maar:  daar, waar ik graag naar verwijs, ook al ben ik maar untsoweiter, daar zit inhoud waar aan gewerkt wordt,  waar je dus naar verwijzen kán, waar je graag reklame voor maakt, ook al ben je zoals ik  maar een onbeduidend amateurdichtertje dat op belangeloze wijze wat in het HemelNet zit te walmen.

En dan is reklame eigenlijk niet het woord, want er is daar ook helemaal niks te koop, enfin een paar boekjes misschien, maar die produceert die redactie of de ondersteunende uitgeverij dan ook weer zelf, of zoiets (weet ik veel, het zijn mijn zaken niet).

Enfin, ook: Olaf is  ne leuke gast, ik heb die ne keer gezien en gesproken, maar dit vind ik toch een beetje niet kunnen. Wat ie uitvreet zijn overigens ook mijn zaken niet, maar ik vind  het vanuit literaire besoignes nogal bedenkelijk.  Hij schuimt met name op deze manier de advertentiekruimels wég van de makers van de content die hij gebruikt om de bezoeker tot aan z'n Luiletterland te krijgen. Dat ruikt naar slimmigheden, truuken van Lepe Jef, zoals ze hier in Vlaanderen wel 's zeggen.

Zoals gezegd, ook dit zijn mijn zaken niet en Olaf doet maar, ik gun hem zelfs alle centen van de wereld, want die zijn er toch overal teveel. Waar ze niet moeten zijn.

En dat is, ook in literaire contekst, wat het allemaal zo bedroevend maakt.

Want lieve muisklikkindertjes, wat zien we? Dat krijgt alle mogelijkheden van web 2.0 in de schoot geworpen, heeft tijd zat (waar zijn de geweerlopen tegen uw hoofd, waar ligt uw hongerdood op de loer? wanneer wordt u 's   met uw bloedjes van kinderen het land uitgezet?) en dát is wat het ermede kan bedenken.

En dat laatste  is helaas het soort  opmerking die in mindere of meerdere mate ook voor zo goed als het gehele culturele 'landschap' van vandaag opgaat.  Soit. Als treffend voorbeeld van hoe simpel de toestand ook is, kan dit al wel tellen.

Enjoy.

 

 

Naschrift van  den dwazerik:

Zie correctie in de reactie: Sorry Olaf! 

12:50 Gepost door dv in prrt | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

euh ik moet dit rechtzetten want dit is grotendeels dwaze klap en nonsens omdat ik toen Risee's eigenlijke berichtgeving niet vond. Daar zitten dus wel degelijk prijzenswaardige pogingen tot serieuze literaire magazinevorming achter en bij, dus: mijn excuses aan Olaf ( Sorry, mijn domme fout).

In het algemeen is het wel nog steeds zo, vind ik, dat er te weinig met de mogelijkheden gedaan wordt, maar tja je moet dan ook wel de tijd krijgen om het te doen, dat is bij mij ook wel 's de oorzaak van veel gestuntel, om maar te zwijgen van de constante irritaie dat je niet kan of mag doen wat je zou willen doen omdat je je elders om den brode dient te prostitueren.
Nee ik noem dat niet anders meer, ik ken mezelf ondertussen goed genoeg om te weten dat het enige wat ik goed doe, het schrijven en anderssoortige coderen is, de rest is gewoon hoererij wat ik doe, waar ik niet de minste fun aan beleef, laat staan voldoening van ondervind.

Gepost door: dv | 10-03-08

De commentaren zijn gesloten.